3 Temmuz 2012 Salı

This Is England / Burası İngiltere (2006) - Shane Meadows
2007 İngiltere yapımı. Yönetmeni Shane Meadows. Hayatımda izlediğim en iyi bağımsız filmlerden biri olarak hatırlayacağım muhteşem bir film.

1983 yılı İngiltere’sindeyiz. İngiltere Falkland Adaları için Arjantin’le kısa süren bir savaş yaşamıştır. Bu savaşta babasını kaybeden 12 yaşındaki Shaun annesiyle kenar mahallelerden birinde yaşamaktadır. Zor bir hayatları vardır. Shaun babasını kaybetmiş olmanın verdiği hınçla, asabi, sorumsuz ve kavgacı bir çocuk olmuştur. Bir okul dönüşünde sokak serserilerinden oluşan protest bir grup gençle tanışır, grup üyeleri çocuğu severler ve aralarına kabul ederler. Annesi başta tedirgin olsa da Shaun’un bu gruba duyduğu aidiyet hissine ses çıkarmaz hatta onay verir. Ancak, grubun liderinin eski bir arkadaşı hapisten çıkıp aralarına döndüğünde yaşadıkları hafif serserilik günlerinin aslında ne kadar masum olduğunu anlarız. Yeni gelen genç yaptığı hamasi ve aşırı milliyetçi konuşmaları ve davranışlarıyla onları etkilemeyi başarır ve grupta çözülmeler başlar. Güçlü İngiltere’yi ülkeye gelen ve yerleşen yabancılar mahvetmektedir. Ekonomik zorlukların ve işsizliğin temel nedeni yabancılardır, bir an önce bu düşmanlardan kurtulunmalıdır. Kahraman babası İngiltere adına savaşırken öldürülmüş olan Shaun acaba hangi tarafta yer alacaktır?

Aylak, sorumsuz, ağızlarından küfür, ellerinden içki, sigara ve ot eksik olmayan başıboş gençler üzerinden antifaşist, antimilitarist ve hümanist bir hikaye ancak bu kadar anlatılabilirdi. Film, asıl hikayesinde ilerlerken yan hikayelerle de senaryosunu güçlendiriyor. Örneğin Shaun’un karşı cinsle iletişim ve ilişki kurma çabaları, gençliğin kontrolsüz, savruk yaşamlarının perde arkasındaki nedenler…

Çok önemli, çok kaliteli bir film bu. Sakın kaçırmayın...
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/441933175840301/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder