3 Eylül 2012 Pazartesi

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) – Chantel Akerman

 

Tek kelimeyle muazzam bir film. Bulaşıkları yıkayan, yemek yapan, komşusunun çocuğu ile ilgilenen, para karşılığı erkeklerle birlikte olan, oğlunu karşılayan, onunla yemek yiyen, garip ve zorlama bir şekilde sohbet eden ve bunu her gün ama her gün tekrarlayan bir kadın. Filmde bir kadının 3 gününü izliyoruz neredeyse tam
zamanlı olarak. Günlük rutini takip etmek insana daral getiriyor tam anlamıyla. Bu filmin değil, takdir edersiniz ki kadının hayatının sıkıcılığından kaynaklı bir durum. O da sonunda buna isyan ediyor ama bunu öyle bir şekilde yapıyor ki içiniz acıyor. Zararı -bir başkasının yanında- esas olarak yine kendisine veriyor.

Çok da fazla bir şey yazmak içimden de gelmiyor. Onun yerine Ayşe Özek Karasu'nun şu sözlerini paylaşayım; "SIMONE de Beauvoir'a göre temizlik, erkek egemen düzenin kadınlara karşı kurduğu kahpece bir kumpastı. Amaç, kadını iş hayatından ve ev dışındaki güçlü dünyadan uzak tutarak düzenin tek efendisi olmaktı. Beauvoir ve diğer tüm feministlere göre, ev işi kadını alçaltan bir eylemdi."

Mutlaka görün, çok etkilenecek ve çok seveceksiniz bu filmi.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder