19 Şubat 2012 Pazar

Vantage Point / Bakış Açısı (2008) - Pete Travis


Yönetmen Pete Travis'in ilk uzun metraj sinema filmi, Barry Levy'nin yazdığı filme alınan ilk senaryo, Matthew Fox'un Lost sonrası ilk önemli rolü. Bu kadar çok ilk birleşince ortaya vasat bir film çıkacağı zaten baştan belli oluyor ama William Hurt, Sigourney Weaver, Forest Whitaker gibi önemli oyuncuların filmde yer almayı kabul etmeleri de bir soru işareti bırakıyordu kafalarda. Üstelik film, tıpkı Rashomon ve The Killing/Son Darbe gibi iki klasiğin izinden gidip aynı olayı farklı karakterlerin gözünden anlatmayı seçiyor.

8 farklı kişinin İspanya'nın Salamanca kentinde Amerikan başkanına düzenlenen suikaste tanıklığını birleştirerek tek bir olay örgüsü ortaya koymaya çalışan film, en çok da bu en önemli amacında çuvallıyor. Stanley Kubrick'in Son Darbe'de oya gibi işlediği kurgu biçimini sürekli devamlılık hatalarıyla tekrar edemiyor Vantage Point. Zorlama karakterleri, mantık hataları, oyuncuların etkileşimsizliği ve en önemlisi de sürprizini çok çabuk belli etmesiyle (başkanın içerideki düşmanını ilk görüşte anlayabiliyorsunuz) epey bir olumsuzluğu yükleniyor film. Kendini kurtaran ise MTV videoklip tarzı hızlı kurgusu, araba takibi gibi heyecanlı sahneler ve biraz olsun yan oyuncuların iyi performansı oluyor. Lakin günümüz 16-21 yaş arası üniversiteli sinema seyircisinin "adamlar yapıyor abi" nidalarıyla izleyeceği bir film olduğunu da belirteyim. Filmin sürprizi belli etme eksisi haricindeki diğer tüm olumsuz özellikleri ben ve benim gibi delileri ilgilendiriyor.

İlginç Bilgi: Dennis Quaid'in canlandırdığı Gizli Servis ajanı, In the Line of Fire/Ateş Hattında'da Clint Eastwood'un canlandırdığı Gizli Servis ajanı karakterinden birebir kopya edilmiş. İki karakterin yalnızca isimleri farklı o kadar.


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150593499663929&set=o.285196264847327&type=3&theater

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder