19 Eylül 2012 Çarşamba

Mississippi Burning / Mississipi Yanıyor (1988) - Alan Parker

 
1988 ABD yapımı. Yönetmeni Alan Parker. Başlıca rollerde Gene Hackman, Willem Dafoe ve Francis McDormand gibi üst düzey oyuncular var. 1964 yılında yaşanmış bir olaydan uyarlanan film tek kelimeyle bir başyapıt.

Alan Parker "Midnight Express" gibi bizi üzen bir filmle Dünya çapında ün kazandıysa da, art arda çektiği "Birdy" ve "Angel Heart" gibi iki muhteşem filmle kalbimi kazanmayı ve 2003'te çektiği son filmi "The Life Of David Gale" ile de kalbimdeki yerini sağlamlaştırmayı bildi. "Mississpi Burning" ise bence en iyi filmi.

1964 yılında ırkçı geçmişiyle ünlü Mississippi'de ırkçılık karşıtı çalışmalar yapan üç sivil haklar savunucusu Klu Klux Klan tarafından öldürülür. Bu üç kişinin aniden ortadan kaybolması üzerine FBI bölgeye iki ajan gönderir. Ajanlardan biri yaşlı ve deneyimli, diğeri ise genç ve idealisttir. Her ikisi de olayın kendi yöntemleriyle çözülmesinden yanadır. Ancak aralarındaki bu görüş ayrılığı tek sorunları değildir. Geldikleri kasabada inanılmaz bir düşmanlık ve kanun tanımazlık onları beklemektedir. Çevrede yaşayan siyahların içinde bulundukları korku ve dehşet ortamı hayret uyandıracak boyutlardadır. Bu iki adam ise olayı aydınlatma hususunda son derece kararlıdır ve bunun için her yola başvuracak kadar da gözü pektirler. Küçük çaplı bir araştırma ile başlayan olaylar zinciri gittikçe karmaşıklaşır ve büyük bir kaosa neden olur.

Her şeyiyle dört dörtlük bir film. Irkçılık karşıtı filmlerin en iyilerinden. Bu filmi izleyip de ırkçılardan nefret etmemek neredeyse imkansız. Çok iyi çekilmiş ve çok iyi oynanmış bu çok önemli ve kaliteli filmi herkese tavsiye ediyorum...
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/470775359622749/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder