2 Haziran 2012 Cumartesi

Das Weisse Band / The White Ribbon / Beyaz Bant (2009) - Michael Haneke

 
Bir başyapıt diyemesem de, çok kaliteli bir Haneke filmi. 2009 yılı Avusturya – Almanya – Fransa – İtalya ortak yapımı. Bol ödüllü bu film, 2009 yılı Altın Palmiye sahibi, en iyi yabancı film dalında da Oscar’a aday olmuştu. Haneke’nin bu yılki Cannes’da Altın Palmiye kazandığı Amour filminden bir önceki filmi. (Amour’u henüz izlemedim, izleyince onu da paylaşacağım.)

Film 1913 yılında, 1. Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde Almanya’nın kuzeyindeki bir kasabada yaşanan gizemli olayları anlatıyor. Kasaba okulundaki öğrencilere sıra dışı cezalar verilmektedir. Ayrıca kasabanın gündelik olağan yaşamı bozulmuş durumdadır. Şiddet olayları, derin bir kuşku atmosferi ve arkası gelmeyen suçlamalar…

Paranoyanın egemen olduğu bu kasabada Haneke özellikle eğitimin faşizme yöneliş sürecindeki etkilerini irdeliyor ve bunu yaparken de soyutlamalara ve felsefi tartışmalara girmeyip kasabanın gündelik yaşamından belirgin kesitler sunmak suretiyle basit bir anlatımla yapıyor. Filmin siyah beyaz çekilmiş olmasının gizemli ve tekinsiz atmosfer kurgusunu çok güçlendirdiğini de eklemeliyim.

İzlenmesi gereken bir film.
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/424558390911113/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder