5 Aralık 2012 Çarşamba

La regle du jeu / The Rules of the Game / Oyunun Kuralı (1939) - Jean Renoir

 
Bugüne dek Bunuel'in, Godard'ın, Haneke'nin ve daha pek çok farklı ismin burjuvazi üzerine getirdiği eleştirileri izledik, gözlemleme fırsatımız oldu. Adı geçen isimler çoğu zaman dertlerini göndermeler yaparak çeşitli sembolleri işleyerek izleyiciye sunma yolunu seçtiler. Jean Renoir ise bu filminde doğrudan doğruya burjuvazinin yozluğunu, çirkinliğini, çürümüşlüğünü ve dahi kokuşmuşluğunu acımasız bir biçimde ifşa ediyor, ve bu değerlere tabiri caizse "cepheden saldırıyor."

Babası orkestra şefi olan, Avusturya'lı Christine, onun aşkı uğruna Atlantik'i uçakla geçen ve ulusal bir kahramana dönüşen Andre, Christine'in eşi, ince, duyarlı, mekanik aletlere meraklı Marquis Cheyniest ve onun metresi Genevieve, bütün bunların yanında Andre'nin ve Christine'in ortak arkadaşı olan, Christine'in yaşadığı malikaneye rahatça girip çıkabilen, Andre ile Christine'in arasını yapmaya çalışan ama aslında kendisi de ona aşık olan Octave -ki bu rolde yer alan isim Jean Renoir'ın bizzat kendisidir.- Yani amiyane tabirle tam anlamıyla bir "kimin eli kimin cebinde belli değil" vaziyeti.

Çekildiği dönemde müthiş bir etki yaratmış ve çok ciddi tepkiler görmüş. Gösterildiği sinemaların yakıldığına dair rivayetler dahi var. Sosyal sınıf tahlili, burjuvazinin çarpık ilişkileri ve aşk dahil her şeyin ellerinde itibarsızlaşması... Jean Renoir'ın en değerli işlerinden biri... Kesinlikle görülmesi gereken çok sıkı bir eleştiri, sağlam bir film... Sizler de görmelisiniz bu nefis filmi diyor ve bitiriyorum...
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/502645059769112/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder