5 Aralık 2012 Çarşamba

Brothers / Brodre / Kardeşler (2004) - Susanne Bier


Brothers ( Brodre) Danimarka'lı yönetmen Susanne Bier'ın izlediğim dördüncü filmi olmuş. Olmuş diyorum çünkü filmlerini beğensem de -neden bilmem-peşine düşmediğim bir yönetmendi Bier. İlk kez Halle Berry ile başrolü paylaşan Benicio Del Toro'nun hatırına başına oturduğum Things We Lost in The Fire , sonrasında daha keyifle izlediğim ve paylaştığım After The Wedding geldi. 2011 yılında En İyi Yabancı Film dalında Oscar'ı alan In A Better World -ne yalan söyleyeyim-beğensem de çok fazla etkilenmediğim bir filmdi. Ama mesela Dogma akımına göre çekilen -bu akım hakkında öğrendiklerimi ve hakkında yorumumu da burada paylaştığım- Open Hearts yönetmenin en sevdiğim filmi oldu. Bugün paylaştığım 2004 yapımı Sundance’de Seyirci Ödülü ve San Sebastian’da En İyi Aktör ödüllerini alan "Brothers" ise bana göre ortalarda yer alacak " hiç fena değil" dediğim bir film.
Biri aklı başında sorumluluk sahibi asker, diğeri serseri mizaçlı ve hapisten yeni çıkan iki erkek kardeşin birbirlerine olan sevgisi Barış Gücünde çalışan abi Michael'ın görevli gittiği Afganistan’dan ölüm haberinin gelmesiyle adeta sınavdan geçiyor. Abisinin ailesiyle zaman geçirmeye başlayan Jannik ve Michael’ın eşi arasındaki yakınlaşma masum boyutlarda kalsa da, kazadan esir olarak kurtulan ve sağ kalabilmek için yaptığı şeyle vicdanı ağırlaşan Michael için kırılma noktasını oluşturuyor.

Cannes Film Festivali dahil toplamda 13 ödüle layık görülen filmimizin -henüz izlemedim- ama 2009 yılında Hollywood versiyonu da çekilmiş.

Oyuncuları, senaryosu, yönetmenin kendine has bulmaya başladığım ikili ilişkileri ve her insanın içinde olup, her zaman ortaya çıkabilecek iyi ya da kötüyü işleyiş şekliyle ve tabi güzel müzikleriyle ayıracağınız zamana acımayacağınız bir film diye düşünüyorum. İyi seyirler...
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/502759163091035/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder