30 Mayıs 2012 Çarşamba

Le gamin au vélo / The Kid with a Bike / Bisikletli Çocuk (2011) - Jean-Pierre Dardenne / Luc Dardenne

 
Dünkü Hüseyin abinin paylaştığı Rosetta’nın yönetmenleri Dardanne kardeşlerin geçen sene izlediğim son filmleri. Sözleri açılmışken sıcağı sıcağına paylaşayım dedim. Bu filmden Cannes’da büyük ödülü Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da filmiyle paylaşmasıyla haberim oldu.

İlginç bir film. Yer yer naif ama aynı zamanda gerçekçi olmayı da başarmış. Kahramanımız 11 yaşında annesiz bir çocuk, Cyril. Babası kendisine yeni bir hayat kurmak istemektedir ve kurmak istediği bu hayatta oğluna yer yoktur. Onu istemediğini çocuğun yüzüne söyler. Babasını deli gibi seven ve bu yaptığını bir türlü kabullenemeyen Cyril’in öfke ve umutsuzluk içinde başta babasını yeniden kazanmak, sonrasında da tek başına hayata tutunmak için çırpınışlarını izlerken içiniz sızlayacak.

Yetimhanede tek başına kalan ve hayatın acımasızlığı altında ezilmeye başlayan Cyril yaşadığı banliyöde kuaförlük yapan Samantha’nın hayatına neredeyse zorla girer. Başlangıçta çocuktan uzak durmaya ve sevgilisiyle olan ilişkisini düzeltmeye çalışan genç kadının çocuğa karşı kayıtsızlığı önce sorumluluk duygusuna ve zamanla da sevgi ve şefkate doğru ilerleyecek, bu durum hem kendisinin hem de çocuğun hayatını derinden etkileyecektir.

Uygun dozlarda duygusallık ve gerçekçilikle harmanlanmış, oyunculuk dahil hiçbir şeyin abartılmadığı bu filmi ben sevdim, sizin de seveceğinizi düşünüyorum.
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/422654237768195/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder