5 Aralık 2012 Çarşamba

Samaritan Girl / Samaria / Fedakar Kız (2004) - Ki-duk Kim

 
Güney Kore sinemasının en çok tartışma yaratan ve yükselen isimlerinden Kim Ki-Duk’un hem senaryosunu hem de yönetmenliğini yaptığı 2004 yapımı film. Aynı yıl Berlin Uluslararası Film Festivalinde en iyi yönetmen ödülü almış. Bununla birlikte IMDB puanı 7.2
Güney Kore filmlerine olan düşkünlüğüm ile takibe aldığım yönetmenlerden. Kendisi ile tanışmam 2005 yapımı ve Venedik Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülü alan Bin Jip-Boş Ev filmi ile olmuştu. Filmlerinde sevgi, sadakat, fedakarlık, bağlılık, ahlak gibi temaları seyirciyi rahatsız edecek şekilde işleyen aykırı bir yönetmen. Haliyle kahramanları da marjinal ve toplumun aykırı bulduğu, kenara ittiği insanlar. Öz yaşam öyküsünü okuduğunuzda bu marjinalliği ve sertliği anlıyorsunuz elbet. Filmlerinin en büyük özelliği ise sessizliği, çok fazla diyalog görmeden tüm duyguyu hissedebiliyorsunuz. Herkesin habire konuştuğu ama hiçbir şey anlatmadığı dünyada o kadar iyi geliyor ki bu sessizlik. Kendinizi gayet güzel kullanılmış metaforlara, eşşiz görselliğe ve yerinde kullanılmış müziğe bırakıyorsunuz. İlerleyen günlerde diğer filmlerine de sırayla dokunmaya çalışacağım.
Gelelim filmimizin konusuna; birbirlerini çok seven ve birlikte Avrupaya seyahat etmek isteyen liseli iki kız arkadaş para biriktirebilmek için en kolay/en zor yöntemi seçerler. Jae Young, Yeo-Jin’in kusursuz bir şekilde yönettiği organizasyonla internet üzerinden bulduğu erkeklerle birlikte olur. Yeo-Jin, bu durumdan rahatsız olsa da Jae Young yaptığı işe duygusallık katarak bu durumu kendisi açısından katlanılmaz olarak yaşamayı başarabilmektedir. Ancak bir gün motel odasına yapılan polis baskını sonucu Jae Young pencereden atlayacak ve kısa süre sonrada hayata veda edecektir. Yeo-Jin, arkadaşına olan borcunu o paraları aldıkları erkeklerle birlikte olarak ve geri vererek ödeyeceğini düşünerek tek tek adamları aramaya başlar. Polis olan babasının olayı farketmesiyle birlikte olaylar farklı boyutlar da gelişir. Farklı bir tat almak isteyenlere öneririm, iyi seyirler.
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/502651173101834/ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder