29 Haziran 2012 Cuma

Noviembre / November / Kasım (2003) - Achero Manas


"Kasım" sağlam bir umutsuz aktörler grubudur. Beş paraları olmayabilir, ama onlar, öylesine, öylesine zengindirler ki gönüllerinde." İnsanlar birbirini anlasın amacıyla yola çıkıp dünyayı değiştirmek için,heykel gibi izlemesinler her şeyi, olayların içinde olsunlar diye, insanlara ulaşmak için sokağı seçmiş, sadece ama sadece sevdikleri için, öz
gür olmak için, sanat için, düzensiz düzene veya sisteme tepki olarak kaynağı olan parayı istemeden, aslında yeterince kurmaca olan hayatları gerçek kurmaca oyunlarla insanlara anlatmaya çalışan bir grup gencin bağımsız tiyatroyla sanatı topluma katma dönemlerini anlatıp çarpıcı bir sonla bitmiş ve insanı düşünmeye zorlayan, yok hayır direk düşündüren, yapmak istediklerimizi ve yaptıklarımızı sorgulatan, belgesel havasında, gerçekçi ve etkileyici film.
Filmdeki zamana dikkat edersek bir nevi geleceği göstermiş diyebiliriz. Yani biz figüran olmaya devam ettikçe hiçbir şey değişmeyecek diyor. Hayatlarını tiyatro sahnesi olarak ele alırsak Alfredo asıl oyuncuydu, aynı zamanda oyununu kendi yönetendi, diğer insanlarsa figüran. Bildiğimiz gibi figüranlar da yönetilir. Ama sonunda sahnede olan tek kişi oydu. Sonu her ne olursa olsun, mücadele etmek,savaşmak daha önemliydi çünkü. Gelinen son noktaysa, "Dünyayı değiştirmeye çalıştık, başaramadık. Şimdi dünyanın beni değiştirmesini engellemeye çalışıyorum." olmuştur.
Sanat ne amaç, ne de araçtır. Hayattır, gerçeğin yansımasıdır. Ortak dildir. İletişimdir. Özgürlüktür. Umuttur. Sınırsızlıktır. Daha nasıl desem, sanat sanattır işte. Ve filmde dediği gibi sanat dekor değil, silahtır.İçinde geleceği barındırır. Sanata az da olsa ilgisi olanlar izlemeli, olmayanlar da izleyip ilgi edinmeli. Bu film de daha çok ilgi görmeli, izlenmeli.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150949158923929&set=o.285196264847327&type=3&theater

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder