10 Ağustos 2012 Cuma

Letyat Zhuravli / Leylekler Uçarken (1957) - Mikhail Kalatozov

 

1957 yapımı, savaşın yarattığı yıkımı ve getirdiği acıları anlatan harikulade bir başyapıt. Almanya'nın saldırısı ile İkinci Dünya Savaşı'na dahil olmak zorunda kalan, vatan savunmasına girişen Sovyet halklarının çektiği sıkıntıların güzel bir fotoğrafı. Birbirlerine çılgınca aşık iki genç Boris ve Veronika'nın hikayesi üzerinden işle
nir mesele. Savaş için orduya alımlar başladığında Boris gönüllü olur ve Veronika'nın doğum gününden bir gün önce orduya katılmak üzere evden ayrılır. İkili tam anlamıyla vedalaşamazlar. Boris cephedeyken, Veronika, kendisine aşık olan Boris'İn kuzeni Marck'ın tecavüzüne uğrar ve onunla evlenmek zorunda kalır. Boris'in adı kayıplar listesindedir ancak Veronika ümidini yitirmez ve Boris'i beklemeye devam eder.

Filmimiz döneminde olağanüstü bir başarı kazanmış. Her şeyden önce 1958 yılının Altın Palmiye kazananı olduğunu ifade etmemiz gerek. Görüntü yönetmenliği konusunda çığır açan ve döneminde devrim niteliği taşıyan bir tekniğin uygulandığı görünmekte. İnsanın canını yakan, içini acıtan pek çok sahne mevcut. Özellikle Boris'in vurulma anı ve o esnada gördüğü evlilik düşü insanı paramparça ediyor. İyilerin mutlak iyi, kötülerin mutlak kötü olarak resmedildiği bir propaganda filmi olması dahi bir şey kaybettiriyor değil esere. Potemkin Zırhlısı ve filmimiz Leylekler Uçarken, propaganda filmlerinin de nasıl çığır açıcı işler haline dönüşebileceğinin kanıtı niteliğinde adete. Mutlaka görülmesi gereken, başarılı bir eser, müthiş bir klasik..
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder