25 Ağustos 2012 Cumartesi

Cet obscur objet du désir / That Obscure Object of desire / Arzunun Şu Karanlık Nesnesi (1977) - Luis Bunuel

 
1977 Fransa - İspanya ortak yapımı. Bir Luis Bunuel başyapıtı. Pierre Louys'un Kadın ve Kukla adlı eserinden Bunuel'in kendine özgü sürrealist tarzıyla uyarladığı film, aynı zamanda onun son filmi olma özelliği de taşıyor.

Filmin başrol oyuncusu Fernando Rey bir diğer Bunuel başyapıtı Burjuvazinin Gizemli Çekiciliği'nde olduğu gibi, yine döktürüyor. Baş kadın karakteri iki ayrı aktristin canlandırması da, karakterin iki ayrı kişilik halinin ifadesi için usta işi bir yaklaşım olmuş.

Bunuel'in kendine has stiliyle kotardığı film, görünürde orta yaşı geçmiş lümpen bir burjuvayla alt tabakadan bir genç kız arasındaki arzulayan - arzulanan hikayesini yer yer mizahi bir üslupla anlatırken, arka planında dönemin terör olaylarına da değinmeler ve her zamanki Bunuel bakışıyla burjuvazi eleştirisi de yapıyor.

Mathieu, orta yaşı geçmiş, dul ve zengin bir burjuvadır. Bir tren yolculuğunda bir kadın ve kızı, bir yargıç ve bir psikoloji profesörü ile aynı kompartımanı paylaşır. Tren hareket etmeden az önce trene binmeye çalışan bir genç kızın başından aşağı bir kova su döker. Bunu kompartımanındaki kadının kızı görür ve tren hareket ettikten sonra Mathieu'ye neden yaptığını sorar. Kompartımanda oturan diğer kişiler de bunun nedenini öğrenmek ister. Mathieu geriye dönüşlerle adı Conchita olan bu kızla ilgili öyküsünü anlatır.

Bunuel, filmlerinde sıkça kullandığı metafor olan "bir şeyi bir türlü yapamama" metaforunu bu filmde de kullanıyor. Burjuvazinin Gizemli Çekiciliği'nde bir grup burjuva türlü aksilikler nedeniyle film boyunca bir türlü yemek yiyemezler. Burada ise, geçkin bir adamın delice arzuladığı bir genç kızla bir türlü seks yapamaması üzerinden ilerler film.

Çok iyi bir film bu. Kesinlikle izlenmeli...
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/461255803908038/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder