7 Aralık 2012 Cuma

Tengoku to jigoku / High and Low / Yüksek ve Alçak (1963) - Akira Kurosawa


 
Kurosawa’nın toplam 32 filmi var ve bu filmlerin arasına birçok başyapıt sığdırmayı başarmış. Zaten filmlerinin kalite grafiğinde inişli çıkışlı bir görünüm yok denecek kadar az olan, hemen hemen bütün filmleri belli bir kalite düzeyinin üstünde olan ve kötü işi olmayan bir yönetmen. Bütün başyapıtları dahil çok sayıda filmini izledim. İzlediğim filmlerinin hepsini çok sevdim ama en sevdiğim iki filmi “Rashomon” ve “Ikıru” adlı başyapıtlarıdır. Adlarını anmışken bunların mutlaka izlenmesi gereken filmler olduğunu belirtmek isterim. “Tengoku To Jıgoku” ise bir başyapıt olmasa da üst düzey kalitede ve çok sevdiğim bir film oldu.

Gondo, ülkenin en büyük ayakkabı üreticisi olan bir şirketin ortağıdır ve payları dağılmış bulunan şirkette önemli sayılabilecek bir payın sahibidir. Şirkette % 46’lık payıyla en büyük pay sahibi yaşlı bir kişi karar verme gücünü elinde bulundurmakta, bu durum gücü ellerine geçirmek isteyen diğer ortakları ve Gondo’yu rahatsız etmektedir. Bu kişiler bir araya gelerek ihtiyara karşı işbirliği yapmak isterler ve Gondo’yu da yanlarında görmek istediklerini kendisine söylerler. Gondo ise onları reddeder çünkü kendine ait bir planı vardır. Varını yoğunu, her şeyini ipotek ederek yıllarca para biriktirmiş ve bu arada bir miktar daha hisse satın almıştır. Şimdi ise elinde çok büyük miktarda nakit para vardır ve yapacağı son bir hisse alımıyla ortaklık payı ihtiyarın payını geçecek ve şirkette gücü eline geçirecek, bundan sonra kararları o verecektir. Tam da bu hisseleri satın alacağı günden bir önceki gece evinde keyifle içkisini yudumlarken telefon çalar. Telefonu açan Gondo duyduklarına inanamaz, karşısındaki ses oğlunu kaçırdığını söyleyerek fidye istemektedir. İstediği fidye miktarı inanılmazdır, bu parayı ödediği takdirde karısı ve çocuğuyla birlikte oturduğu evi dahil her şeyini kaybedecek ve beş parasız kalacaktır. Ama ödemekten başka çaresi yoktur. Tam bu sırada odaya oğlu girer. Gondo hem şaşırır hem sevinir. Bir süre sonra anlaşılır ki fidyeci yanlışlıkla Gondo’nun oğlu sanarak Gondo’nun şoförünün oğlunu kaçırmıştır. Bir telefon daha gelir, arayan yine fidyecidir. Yanlış çocuğu kaçırdığını ama şartların hala geçerli olduğunu söyler, parayı ödemezse çocuğu öldürecektir. Eve çağırdıkları polisler bu çok yüksek miktarın olağanüstü olduğunu ve işin içinde sadece para değil başka şeyler de olduğunu düşünmektedirler. Gondo bir karar vermek zorundadır, acaba şoförünün oğlunun yaşamı da onun için oğlunun yaşamı kadar değerli midir, o çocuk için de sahip olduğu her şeyden vazgeçecek midir?

Film bir polisiye ve 143 dakikalık süresine rağmen bir an bile sizi sıkmadan ve merak ve ilginizi hiç kaybettirmeden kendisini izletiyor. Ancak sıradan bir polisiye değil, karakter çalışmalarının özenle yapıldığı, insan davranış ve tepkilerinin titizlikle üzerinde durulduğu bir film. Çok kaliteli bir reji, iyi oyunculuklar, ilginç bir hikayeye sahip sağlam bir senaryo... Başta çok karmaşık görünen nakış gibi işlenmiş olay örgüsü ilmek ilmek ilerliyor ve sizi de kendi akıcılığıyla birlikte finale doğru sürüklüyor.

İzleyin bu filmi, çok iyi bir film izlemiş olacaksınız.
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/503451633021788/

2 yorum:

  1. Bloğunu çok beğendim Vahit abi, çok kaliteli bir blog olmuş. Hem biz "Cult Movies and Soundtracks" facebook grubu üyeleri için gruptaki paylaşımları ve yorumları topluca görebileceğimiz ve ulaşabileceğimiz harika bir başvuru kaynağı hem de grup üyeleri dışında bloğa girenler için kaliteli filmlerin tanıtıldığı ve yorumlandığı kaliteli bir rehber niteliğinde.

    Keyifli paylaşımlar diliyorum...

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler Nailcim, hepimizin blogu oldu bir yerde burası, biraz daha gayretle facebook sinema grubumuzun paylaşımlarını yedeklemiş olacağım :)

    YanıtlaSil