29 Haziran 2012 Cuma

The Straight Story / Straight Hikayesi (1999) - David Lynch
 

Güzel bir yol filmi daha...
Yaşlı olmanın en kötü yanı, bir zamanlar genç olduğunu hatırlamaktır.. Fil Adam, Vahşi Duygular ve Mavi Kadife yönetmen David Lynch imzasının bulunduğu en anlaşılır filmlerine bu filmi de katabilirim.. Hatta en düz ilerleyişe sahip olan film onun filmleri genelde oldukça ağır ve çözmek için üzerine kafa yorulm

ası gerekir.. (Örnek: Eraserhead - Kayıp Otoban - Mulholland Çıkmazı) Hayranı olduğum yönetmen senaryosuna karışmadığı oldukça kaliteli bir yol hikayesini en iyi şekilde yönetmiştir.. Senaryosu John Roach-Mary Sweeney aittir.. Müzikleri gerçekten mükemmel müzisyen Angelo Badalamenti iyi bir iş ortaya çıkarmış..
Film Biyografi - Dram - Macera türlerini barındırıyor.. Filmin oyuncu kadrosunda Richard Farnsworth, Sissy Spacek, Anastasia Webb ve Barbara June Patterson gibi isimleri izleyeceksiniz her birinin performansları içten ve samimi bulduğumu söyleyebilirim.. Başrolünü ilerleyen yaşına rağmen oynayan isim 90 yapımı Ölüm Kitabı filminde izlediğim Richard Farnsworth bir bakıma kendisini oynamış.. Bu kadar gerçekçi tam anlamıyla iyi bir oyunculuk uzun zamandır izlememiştim..
Akademinin de kestiği rol ile ilgisini çeken ihtiyar adam Oscar Ödüllerinde En İyi Erkek Oyuncu dalında adaylığı bulunuyor.. İzledikten sonra adaylığını kesinlikle hak ettiğini düşüneceksiniz.. 99 yılında çıkan bir çok kaliteli filmin arasına katabilirim.. O yılda çıkan adeta patlama yapan filmleri bilenler iyi bilir..
Kısaca konusu; Alvin Straight hayat hikayesini izleyeceğiniz filmde 80 yaşına merdiven dayamış bir ihtiyarın hayattan artık hiçbir şekilde beklentisi yoktur.. Sadece tek yaptığı iş ölümünü beklemektir.. Kızıyla küçük bir kasabada yaşayan Straight bir gün bir haber ile yıkılır.. Habere göre 10 yıldır görüşmediği kardeşi kalp krizi gerçirmiştir.. Bunun üzerine kardeşini belki de son bir defa görmek ister yaşının verdiği olumsuzluklar nedeni ile araba kullanamaz ve otobüsle seyahat etmeyi red eder.. İnatçı ihtiyar çim biçme arabasıyla giriştiği macerada yol boyunca bir çok insanla tanışacak ama kardeşini görmek için kilometrelerce yolu bir çim biçme arabasıyla aşmak kolay olmayacaktır.. Aslında daha hızlı bir şekilde kardeşine ulaşabilirdi ama o çim biçme makinasını geçmişi ile yüzleşmek için kullandı.. Filmde yaşlı adamın kafasına koyduğunu yapmak için çaba sarfetmesi azmi eminim sizi de fazlasıyla etkileyecektir.. Yaşanmış bir olay olması insanı filmden sonra daha çok sarsıyor.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150949890698929&set=o.285196264847327&type=3&theater 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder