22 Kasım 2012 Perşembe

Temple Grandin (2010) - Mick Jackson

  
2010 ABD yapımı. Yönetmeni Mick Jackson.

Bu filmi üç kelimeyle tanıtacak olsam kelimelerim şunlar olurdu: olağanüstü… olağanüstü… olağanüstü…

Bu film bir gerçek yaşam öyküsü… bir isyan öyküsü… bir azim öyküsü… bir mucizevi başarı öyküsü… hayır hayır mucizelere inanmam ben, bizlere mucize gibi görünen şeylerin başarılabilir olduğuna inanan ve bu uğurda canını dişine takan bir kadının öyküsü… onurlu bir kadının… dirençli bir kadının… Temple Grandin’in öyküsü…

Temple Grandin’e dört yaşındayken otizm teşhisi konur. Doktorlara göre ümitsiz vakadır, yaşamı boyunca bakım ve gözetim altında bulundurulmalıdır. Bunu herkes kabul eder, kabul etmeyen tek kişi Temple Grandin’dir. Çileli ama kararlı mücadelesi sonucunda geldiği yer bir profesör ve alanında Dünya’da 1 numara olmaktır.

Soyut kavramları anlamakta son derece zorlanan Temple Grandin’in somut şeylere karşı olağanüstü bir algılama ve kavrama yeteneği vardır. İnanılmaz bir hafızası olan genç kadının beyni gördüğü her şeyi detaylandırarak kalıcı olarak tutabilmektedir. Normal insanların örneğin bir kutu olarak gördüğü şey onun zihninde üç boyutlu olarak, bütün ölçüleriyle, iç yapısıyla, geometrik açı ve özellikleriyle ve işleyişiyle canlanmaktadır. Sayfalarca yazıyı sadece bir göz atmakla ve hiçbir çaba harcamadan bir daha unutmamak üzere kelimesi kelimesine ezberleyebilmektedir. Bu yönünü ve sıra dışı zekasını kullanarak akıllara durgunluk veren şeyler üretir, akademik kariyer yapar ve zirveye çıkmayı başarır. Annesi Temple’ı şöyle tanımlar: “Farklı… ama eksik değil…”

Rain Man’den sonra izlediğim ikinci otizm konulu film oldu Temple Grandin. En az onun kadar iyi, hatta daha ilginç buldum. Son derece iyi kotarılmış bu film ilginç ve akıcı senaryosu ve seyir zevkiyle su gibi akıp gidiyor, zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz. Özellikle Temple Grandin’i oynayan Claire Danes’in muhteşem oyunculuğuna hayran olmamak elde değil. Film biter bitmez bu filmin başta Claire Danes’in oyunculuğu olmak üzere nasıl olup da Oscar ödüllerinde adının geçmediğini düşündüm. Sonra film hakkında biraz araştırma yapınca bunun mümkün olamayacağını anladım çünkü bir tv filmiydi. Bir filmin Oscar’a aday olabilmesi için filmin en az kırk beş dakika uzunlukta olması, Los Angeles sinemalarında paralı gösteriminin yapılmış olması ve gösteriminin en az bir hafta sürmüş olması gerektiğinden ve Temple Grandin bir tv filmi (hatta mini tv dizisi) olduğundan Oscar adaylığı söz konusu olmadı. Ancak, “Televizyon Oscarları” diye tabir edilen “Emmy” ödüllerinde en iyi dizi, yönetmen ve oyuncu dahil tam 7 ödül kazanmayı başardı.

Mutlaka izleyin, seveceksiniz...

Filmden bir replik:

Temple Grandin: (Kesim hayvanlarının acımasız yöntemlerle öldürülüp kesildiğini gördüğünde)

"Doğa bize karşı acımasız ama bizim de öyle olmamıza hiç gerek yok."
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/497140883652863/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder