29 Kasım 2012 Perşembe

Week-End / Hafta Sonu (1967) - Jean-Luc Godard
 
Babasının ölümü ile birlikte elde edeceği mirastan alacağı payın hayaliyle bir kadın eşiyle birlikte hafta sonu yola çıkar. Bu yolda onları çıldırtıcı bir trafik, kazalar, ölümler, aniden karşılarına çıkıveren tarihsel karakterler ve daha neler neler beklemektedir.

"Yeni Dalga" akımının en gözde, en şahane örneklerinden biri. Sürrealist sinemanın doruklarından. Konusunu, neleri işlediğini bulma işini size bırakıyorum. Sadece burjuva değerlerinin çok sıkı bir eleştirisini yaptığını, bunu yaparken çoğu zaman semboller ve göndermeler üzerinden yürüdüğünü kimi zaman da düpedüz bildiri oku(n)duğunu söyleyebilirim.

Genç, yakışıklı ve en önemlisi zengin olduğu için geçiş hakkına sahip olan kazazede, yanan arabadan kurtulduğuna sevinmek yerine kül olan marka çantası için ağlayan kadın, hayattan istediğini kendisine sunabilecek biri karşılarına çıktığında biri mercedes diğeri gerçek sarışın olmak isteyen bir karı koca. Bu liste uzar gider.

Haneke ve Bunuel filmleri bizi bu değerlerin ters yüz edilmesine alıştırmıştı zaten ama Godard'ın bu işi böyle muazzam bir şekilde yaptığı, bu denli sıkı bir filmini bu kadar geç izlemiş olmak üzdü beni doğrusu. Sizlere de mutlaka tavsiye ediyorum, kaçırmayın diyorum...
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/499903810043237/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder