4 Kasım 2012 Pazar

Los Olvidados / The Forgotten Ones / The Young and the Damned (1950) – Luis Bunuel



Film, Mexico’nun fakir semtlerinde yaşayan ve çoğu kimsesiz olan çocukların yaşamından bir kesit sunuyor. Jaibo ıslahevinden kaçtıktan sonra yeniden mahalleye döner ve kendinden yaşça küçük çocuklarla birlikte bir çete kurar. Böylece diş geçirebildikleri hasta ve sakat kimseleri dövüp paralarını çalmaktadırlar.

Çarpık aile ilişkilerine, sistemin acımasızlığına çarpıcı bir bakış atan Luis Bunuel’in toplumsal düzeni eleştiren önemli filmlerinden biridir.

Film, çoğu amatör olan oyuncularla gerçek mekanlarda çekilmiş. Luis Bunuel bu filmde Meksika’yı kötü yönleriyle gösterdiği gerekçesiyle ülke çapında sert bir şekilde eleştirilmiş. Özellikle başroldeki oyuncu Pedro‘nun annesinin Pedro’ya karşı sert ve sevgisizlik tavırları sergilediği sahneler, hiçbir Meksikalı annenin çocuğuna böyle davranmayacağı gerekçesiyle yerden yere vurulmuş ve oluşan olumsuz hava nedeniyle film ancak dört gün gösterimde kalabilmiş…

Los Olvidados Luis Bunuel'in ayrıksı filmlerle dolu arşivinde belki de en ''normal'' filmdir. Bunuel sıradan insanların gündelik dertlerine değindiği filminde açlık, yoksulluk, toplumsal yozlaşma gibi temalara eğilerek düz anlamlardan ve gerçeklikten uzak filmlerinin aksine 1944 - 1952 yılları arasında etkisini gösteren İtalyan yeni gerçekçiliğinin izinden giden bir filme imza atıyor.. İşin ilginç yanı ise, filmin başarısızlığından korkarak Bunuel'e sürrealist öğelerden kaçınmasını konusunda baskı yapan yapımcı Oscar Dancigers'e rağmen Los Olvidados'a damgasını vuran sahnenin Bunuel'in has dünyasını temsil eden, slow-motion tekniğiyle çekilmiş eksantrik bir rüya sahnesi olacak olmasıdır. Bunuel'in gerçekleri de en az rüyaları kadar sarsıcı olacaktır.(Alıntıdır)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder