23 Haziran 2012 Cumartesi

Paths of Glory / Zafer Yolları (1957) - Stanley Kubrick
1957 ABD yapımı. Bir Stanley Kubrick başyapıtı. Başrolde Kirk Douglas oynuyor.

Öykü Birinci Dünya Savaşı'nda geçiyor. Almanların çok güçlü bir şekilde savunduğu bir tepeyi ele geçirmeleri için verilen taarruz emri üzerine bu tepenin ele geçirilmesinin imkansız olduğunu bildiği halde kendi itibarını yükseltmek için adamlarını bile bile ölüme gönderen bir Fransız general ve tepeye gönderdiği birliğin başındaki gözü pek bir albay.

İlk saldırıları başarısız olur ve çok sayıda zayiat verirler. İkinci saldırı emrinde askerlerin bazıları emre itaat etmeyi reddeder ve siperlerden çıkmazlar. Hatalı saldırı kararını kendisine dahi itiraf edemeyen general topçularına siperlerden çıkmayı reddeden askerlerine ateş açmasını emredecek kadar gözü dönmüş biridir.

Diğer askerlere ibret olması için siperlerden çıkmayı reddeden askerleri kurşuna dizerek idam ettirmeye karar verir. Askerlerin çok sayıda olması nedeniyle kurşuna dizilmek üzere aralarında kura çekilir. Kurada çıkan üç asker kurşuna dizilecektir. Birliğin başındaki albay adamlarını kurtarmak için elinden geleni yapacaktır. Askerlerin ise psikolojileri bozulmuştur.

Savaş karşıtı filmlerin en önemlilerinden biri olan bu şahane filmi izlemeyen kalmamalı.
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/436492196384399/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder