18 Kasım 2012 Pazar

Musime si Pomahat / Divided we Fall / Bölünürsek Düşeriz (2000) - Jan Hrebejk

 
Sevgili arkadaşlar Bu filmi bu akşam izledim ve sizlere tanıtmaktan büyük mutluluk duyuyorum... Çek yönetmen Jan Hrebejk'ten çok değişik ve çok başarılı bir savaş filmi...2.Dünya Savaşında Alman işgali altındaki Çekoslovakya'da Josef and Marie Cizek, işgal öncesi Yahudi patronlarının oğlu olan David Wiener'i evlerinde saklarlar. Bu üçlünün yanısıra Nazi işbirlikçisi Horst Prohaska arasında yaşanan olaylar filmin konusunu oluşturuyor.

Musime si pomahat, çok ilginç bir savaş filmi. Savaş filmi ama içinde şiddet yok. Hatta son derece ince mizah öğeleri ile psikolojik analizler ile dolu. Bireylerin karşı karşıya kaldıkları olaylar ve zor seçimler karşısında gösterdikleri tepkiler ve davranış biçimleri izlenmeye değer. Ekşi Sözlükten : " Başta açık gibi görünen kahraman, kurban, işbirlikçi rolleri zamanla değişiyor. Bir Yahudiyi saklayıp canını tehlikeye atan adam çok sevdiği bir battaniyesini ona vermek istemiyor. İşbirlikçi can kurtarıyor, ispiyoncu kurban, sonra da “direnişçi” oluyor. Savaş sonrası karışıklık tüm heybetiyle görülüyor. film, bazı savaş filmlerinde görülen kestirmeden ucuz bir Stalinizm eleştirisi yapma hatasına da düşmüyor. Mesela Sovyet subayının kafası karışık ama dürüst ve iyi niyetli. Savaş süresince ve savaş sonunda hiç bir şey kesin değil, hayatlar tesadüflere bağlı. Mizah hep var ama asla filmin anlatmak istediklerinin ciddiyetini gölgelemiyor" Sonuç olarak insana ait olan ne varsa, filmde gözler önüne seriliyor.

Musime si pomahat, ne yazık ki ülkermizde seyirci kitlesine ulaşamamış. Bence bir başyapıt düzeyinde. IMDb puanı 7.6 ama bence gerçeği asla yansıtmıyor... Sıkı durum "sinemalar.com puanı: 10"... Yani tam puan... Bu kıyıda köşede kalmış şaheseri KESİNLİKLE EN KISA ZAMANDA İZLEYİN... 
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/495716963795255/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder