23 Kasım 2012 Cuma

To Be or Not To Be / Olmak ya da Olmamak (1942) - Ernst Lubitsch
 
Nazi İşgalinin hemen öncesinde Polonya'da bir tiyatroda Nazilerin ve Gestapo'nun faaliyetine dair bir oyun sahnelenecektir. Ortam gergindir ve tiyatronun oyunu sahnelemesi yetkililer tarafından Hitler'i kızdıracağı gerekçesiyle yasaklanır. Bunun yerine Hamlet'i sahnelemeye devam edeceklerdir. Tiyatronun ve ülkenin en önemli aktrisi Maria Tura, kendisine aşık havacı bir subay tarafından sürekli çiçekler almaktadır ve eşi Joseph Tura sahnede "To be or not to be" tiradını sahnelemekteyken yerini terk eder ve Maria'yı görmeye gider. Bu ikinci kez tekrarlandığı sefer Almanya işgal hareketine girişmiştir bile.

Teğmen Sobinski İngiltere'de Polonya Hava Kuvvetleri ile birlikte ülkesini işgal eden Nazilere karşı savaşmaktadır. Bu arada ülke yıkılmış, insanlar eziyet görmekte ve Nazi karşıtları için hayat zorlaşmaktadır. İngiltere'den bir profesör Polonya'ya yeraltı direniş örgütüne haber iletmek üzere yola çıkmıştır fakat Teğmen Sobinski onun bir açığını yakalamış bu da profesörün Naziler için çalışan bir ajan olduğunun anlaşılmasını beraberinde getirmiştir. Hikayemiz bundan sonra başlamaktadır. Polonya'ya paraşütle atlayarak giren Sobinski, yukarıda bahsi geçen kumpanyamızın da yardımıyla ajan profesörü - ajan provakatör der gibi oldu bu da ya neyse :) - etkisiz hale getirmeye çalışacaktır ve bu esnada işler biraz karışacaktır.

Savaş karşıtı bir film pek ala insanı kahkahalarla savrulabilir, kendini kaybedebilir hale de getirebiliyormuş bu film sayesinde bunu da görmüş oldum kendi hesabıma. Tek kelimeyle şahane bir film, inanılmaz etkileyici oyunculuklar, oldukça başarılı bir yönetim. Filmin savaşın göbeğinde, 1942 yılında çekildiğini de hatırlatmadan geçmeyelim tabii. Mutlaka görmeniz gereken, süper bir film diyerek bitiriyorum...
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/497459430287675/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder