10 Ocak 2012 Salı

The Red Violin / Le violon rouge / Kırmızı Keman (1998) - François Girard

 

İlk olarak hemen ama hemen belirtmeliyim ki, kurgusu ve sonuç olarak seyri bu kadar güzel olan bir filmi her zaman bulmak kolay değil. O kadar incelikli ve dikkatle hazırlanmış olan hikayenin senaristleri olan, Don McKellar ve François Girard'ı ve bu senaryonun hakkını vermiş yönetmeni yine François Girard'ı gönülden tebrik ederim. Bir keman hakkında böylesine vurucu bir film ortaya çıkarmak, ancak bir sinema dehasının yapabileceği bir şey olsa gerek. Filmde dinleyeceğiniz müzikler ise, sizi bir kat daha büyülüyor.

Kanada, İtalya ve İngiltere ortak yapımı olan ''Le Violon Rouge'', 1998 yılında çevrilmiş. Filmin o kadar çok baş rol oyuncusu var ki yazarak bitirmek gereksiz olur kanaatindeyim. Ancak bu oyuncularının işlerini hakkıyla yaptığını da belirtmek gerekiyor. Her biri bu güzelim kurguyu anlatmak için en güzel şekilde oynamışlar. 

17. yy da İtalya'da keman yapım ustası olan Nicolo Bussotti'nin doğmak üzere olan çocuğu için yaptığı keman ile başlar film. Ve bundan sonra ki asıl hikaye kemanın üç asra yayılan tarihsel gizemli yolculuğunu anlatır. Kemana sahip olan kişinin hayatına olan farklı etkileri ile birlikte, yaşanan devrin tarihsel vurguları da, çok güzel bir ustalıkla işlenmiş. Detaylara gösterilen önemi şuradan anlamak mümkün; keman hangi ülkenin insanına aitse, konuşmalarda o ülke veya toplumun orijinal dili ile devam eder. Daha bir çok detay olmasına rağmen, bunları yazmaktan özellikle kaçınmamın sebebi, filmin seyir etkisini sizin elinizden almak istemememden dolayıdır. Çünkü ''olmaz böyle şey'' dedirtecek unsurlar filmin bir başka güzelliği.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder