28 Kasım 2012 Çarşamba

The Lost Weekend / Yaratılan Adam (1945) - Billy Wilder

 
1945 ABD yapımı. Yönetmeni Billy Wilder. Bir başyapıt…

Yönetmen Billy Wilder bir dev… “Some Like It Hot”, “Sunset Boulevard”, “Witness For The Prosecution”, “Double Indemnity”, "The Apartment", “Stalag 17” gibi başyapıtları sinemaya kazandırmış 6 Oscar’lı bir dev… İzninizle filmi tanıtmaya başlamadan önce büyükustaya saygılarımı bildirmek istiyorum. Sinema ışıkları içinde uyusun.

Don Birnham başarısız bir yazar ve iflah olmaz bir alkoliktir. Erkek kardeşi Wick ve sevgilisi Helen’ın çok sıkı gözetimi ve denetimi altında, onların destek ve yardımlarıyla yaşamaktadır. Üçü bir hafta sonu için birlikte bir tatil planlarlar. Fakat Don daha önce defalarca olduğu gibi yine alkol tutkusuna yenik düşecek ve parasız pulsuz ve perişanca bir şekilde alkol aramaya çıkacaktır. Bu süreçte Don’un sefil ve tükenmiş acınası halini, karşılaştığı durum ve kişileri ve ondan asla vazgeçmeyen sevgilisinin canhıraş bir şekilde onu kurtarma çabalarını izleriz. Zaman zaman geriye dönüşlerle ikisinin nasıl tanıştıklarını ve aralarındaki aşkın gelişim evrelerini görürüz. Don’a zaman zaman kızar, zaman zaman onun için üzülürüz.

Billy Wilder’ın her şeyi dozunda sade anlatımı, başta Ray Milland’ın olağanüstü oyunculuğu olmak üzere çok iyi oyunculuklar, sürükleyici ve çok kaliteli bir senaryo ve ortaya çıkan müthiş bir film… Kaldı ki filmin kalitesi tam 4 Oscar’la ödüllendirildi. En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo ve en iyi erkek oyuncu ödüllerini kazandı. Bu dallar en esaslı dallar ve filmin gücünü en çok gösteren dallar. “Big Five” denilen ve sinema tarihinde sadece 3 filmin başarabildiği başarıya ulaşmasına ramak kalmış bu filmi izlerken gücünü her an hissediyorsunuz.

Billy Wilder ve Ray Milland yönetmen ve oyuncu olarak Oscar dışında Cannes, Golden Globe ve New York Film Critics Circle Awards ödüllerini de kazandılar. Milland ayrıca National Board Review ödülünü de kazandı. Hem kendi kariyerinin hem de tüm sinema tarihinin en başarılı oyunculuklarından birini çıkaran Milland için “Bu kadar iyi oynamak ancak oynamamakla mümkündür.” diyorum.

Alkolizm gibi çok hassas ve çok önemli bir sosyal olguyu yan hikayelerle destekleyerek abartmadan, ağdalamadan, popülist tuzaklara düşmeden son derece başarılı bir biçimde anlatan bu başyapıtı izlemeyen kalmasın…
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/499483840085234/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder