25 Kasım 2012 Pazar

Bigger Than Life / Tehlikeli Arzular (1956) - Stephen Ray
 
Sevecen, müşfik, işinden ve ailesinden başka bir şey düşünmeyen bir ilkokul öğretmeni olan Ed Avery ciddi bir damar rahatsızlığına yakalanmıştır ve hastalığının tek tedavisi o dönemler yeni ortaya çıkmış ve kimilerince "mucize ilaç" olarak adlandırılan kortizon ile mümkündür. Aksi takdirde Ed bir sene içinde acılar içinde kıvranarak ölecektir. Doktorlar kendisini kortizonun dozu ve kullanımı konusunda açıkça uyarmışlardır.

Hastaneden ayrılan, evine ve işine geri dönen Ed önceleri "Öfori" yani kaynağı belirsiz bir mutluluk hali içindedir. Aşırı derecede sevinçlidir ve bütçesinin karşılayamayacağı alışverişler yapar, bir anlamda para savurmaya başlar. Okulda velilerin bir araya geldiği bir toplantıda özgür düşüncenin bir saçmalık olduğundan, çocukluğun tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğundan dem vurur ve kendilerinin öğretmenler olaral bu işle meşgul olduğunu söyler. Çocuğu ile başlarda iyi anlaşıyor olsa da hastalığı durdurmak için kullandığı kortizonun etkisi ilerledikçe onu da ciddi anlamda baskı altına almaya ve ona bir anlamda eziyet etmeye başlayacaktır.

Megaloman, kendini beğenmiş, har vurup harman savuran, arkadaşlarına anlamsız biçimde saldıran, karısını durmaksızın aşağılan çekilmez, aksi, lanet birine dönüşmüştür. Kendisinde bu sorunları hissettiği anlarda kortizona yüklenir ve bu da işleri ancak daha kötü yapacaktır. Günün birinde oldukça zararlı bir hal alan bu durum bir aile faciasına yol açacakken Ed son anda bir arkadaşı tarafından durdurulur.

Amerika'da II. Dünya Savaşından sonra gelişmekte olan "Suburbanization" ya da altkentleşme / banliyöleşme olgusunu duvardan duvara çarpan, orta sınıf aile yargılarını sallayan, baba otoritesini ve bunun üzerinden disiplin olgusunu sorgulayan çok yönlü, çok katmanlı ve muazzam derecede etkileyici bir eserle karşı karşıyayız. François Truffaut ve Jean Luc Godard gibi iki isim filmi en etkileyici buldukları filmler arasında göstermişler. İlk çıktığı anda gişe başarısızlığı yaşamış ama daha sonra eleştirmenler tarafından yere göğe sığdırılamamış ve sinema tarihinin en iyi filmlerinden biri olarak pek çok listede kendine yer bulmuş.

Mutlaka izleyin, kesinlikle çok etkilenecek ve bayılacaksınız diyerek noktalıyorum...
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/498266600206958/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder