5 Aralık 2012 Çarşamba

Pieta / Acı (2012) - Ki-duk Kim


Kim-Ki Duk’un 18 inci filmi ve 69 uncu Venedik Film Festivali Altın Ayı ödülü sahibi. Ödüle dair bir ayrıntı ise ödülün önce Paul Thomas Anderson’un, Scientology tarikatını işlediği “The Master” filmine gidip festivak kuralları gereğince Pieta’ya verilmesi.
Yönetmenin önceki filmlerine nazaran oldukça sert, şiddet dozu yüksek ve konuşkan bir film. Tefeciler adına çalışan ve duygudan yoksun olduğunu düşündüğümüz Gang Du patronlarının alacaklarını şiddetin en uç noktalarına başvurarak müşterilerden toplamaya çalışmakta ve zor durumda olan insanları daha önce imzalattığı sigorta poliçelerinden para alabilmek için o acımadan sakat bırakmaktadır. İşini sınırsız bir kötülükle yapan bu adamın tahmin edileceği üzere korkusu ve şüpheleri yoktur. Zira ne bir ailesi ne de koruyup kollayacağı, kaygı duyacağı sevdiği birisi vardır. Annesi olduğunu iddia eden ve ondan sürekli özür dileyen bir kadının ansızın karşısına çıkmasıyla tüm hayatının ve duygularının değişmesine tanıklık ederiz biz de. Özür dileme sıkça karşımıza çıkar. Bağlılık, intikam, merhamet duygularının yoğun bir şekilde verildiği film sarsıcı bir sonla biter. Bununla birlikte Güney Kore’nin ekonomik dönüşümüne, merdiven altı işletmelerin içine düştükleri çaresizliğe ve yaşadıkları dramlara da şahit oluruz.

Anne rolündeki Min-Soo Jo ve Gang-Do rolündeki Jung-jin Lee filmin ve rollerinin hakkını fazlasıyla vermişler, özellikle anne. Müzik oldukça az ama yerinde.

Bu arada filmin ismi Pietà” daha önceden Caner Bey’in de değindiği gibi Michaelangelo’nun kucağında İsa’yı tutan Meryem Ana heykelinden geliyor ve anne-oğul ilişkilerine göndermelerde bulunuyor.

Kesinlikle beklediğime değdi. Şiddet eşiği düşük izleyicelere önerir mi bilemiyorum ama kesinlikle herkese tavsiye edebileceğim dağıtan bir film.
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/502824153084536/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder