26 Kasım 2012 Pazartesi

Sling Blade / Bıçak Sırtı (1996) - Billy Bob Thornton

1996 ABD yapımı. Yönetmeni, senaristi ve başrol oyuncusu Billy Bob Thornton.

Film, henüz çocuk yaşta iken yaşadığı sakin kasabayı kana bulayan Karl Childers’ın hikayesini anlatıyor. Sorunlu bir çocuk olan Karl okul balosunun düzenlendiği gece 17 çocuğu acımasız yöntemlerle vahşice katlederek kasabayı kan gölüne çevirir. Kendisini yakalamaya çalışan şerif ve yardımcısını ise elektrikli testereyle doğrar. Sonra da hiçbir şey olmamış gibi evine gider ve patates kızartması yiyerek tv izlemeye başlar. Onun tuhaf davranışlarından şüphelenip neler olduğunu soran annesini saçından tuttuğu gibi sürükleyerek tam şöminenin içine atacakken annesine yardıma koşan babasının sağ kolundan yakalayıp geriye bükmek suretiyle…. şaka şaka… filmde böyle şeyler yok. (Vahit abi ve varsa diğer filmi izleyenler, gözbebeklerinizin büyümesi durmuş, kalp ritminiz normale dönmüştür umarım.):)))

Evet… film Karl Childers’ın hikayesi… doğuştan zeka geriliği olan Karl Childers’ın…

Karl küçük bir kasabada sorunlu bir ailede büyüyen sorunlu bir çocuktur. Geri zekalı fakat zararsızdır. Olay ve olgulara kendince bir bakış açısı, kendince doğru ve yanlış değerlendirmeleri ve ahlak anlayışı vardır. Evlerinde annesini kasabanın serserilerinden biriyle sevişirken yakalayınca ikisini de öldürür. Akli melekeleri yerinde olmadığı için bir akıl hastanesine kapatılan Karl burada 25 sene geçirir. Bir gün artık iyileştiği kabul edilir ve serbest bırakılır. Karl çocukken yaşadığı kasabaya gider, kasabada amaçsızca dolaşırken tanıştığı bir çocukla arkadaş olur. Ancak sürekli disiplinli bir ortamda ve gözetim altında bulundurulan Karl dışarıya uyum sağlayamaz. Kalacak bir yeri de olmadığı için akıl hastanesine geri döner. Babacan bir adam olan hastane müdürü onu kasabaya götürüp iş ve kalacak yer bulmasına yardımcı olur. Karl burada kendisine küçük bir çevre edinecek, sevgiyi ve dostluğu keşfedecektir.

Kıymeti bilinememiş filmlerden biri daha olanca heybetiyle duruyor karşımızda. Duru, telaşsız ve minimalist bir anlatım, akıcı bir senaryo, çok kaliteli bir reji ve başta Billy Bob Thornton olmak üzere son derece iyi oyunculuklar… Billy Bob Thornton için kendisine saygıyla şapka çıkardığımızı söylemek dışında ne söyleyebiliriz ki? Peki ya Karl için ne söyleyebiliriz? Sakin, huzurlu, güven verici, dürüst ve sadık bu adam nasıl yeterince anlatılabilir? Şu kadarını söyleyebilirim ki onu seveceksiniz.

Bu filmi kesinlikle izleyin. Film bitecek ama siz bileceksiniz ki Karl Childers diye biri var ve oralarda bir yerlerde yaşamaya devam ediyor. Evet, Karl Childers yaşayan bir karakter, Billy Bob Thornton’un “karakter nasıl yaratılır” dersi vererek yarattığı bir karakter…
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/498673066832978/ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder