29 Ağustos 2012 Çarşamba

Festen / The Celebration / Şölen (1998) - Thomas Vinterberg

 
Festen, 1998 Danimarka – İsveç ortak yapımı bir film. Yönetmeni Thomas Vinterberg. İzlediğim en çarpıcı filmlerden biri ve bence bir başyapıt.

Spoiler vermeden bu film nasıl tanıtılır diye düşünüyorum. Her anı o kadar dolu, o kadar gerilim yüklü ki, söze nereden başlayacağıma karar veremiyorum. En iyisi, henüz izlememiş olanları filmin sürprizli gelişmelerinden yoksun bırakmamak ve sadece ana temasından bahsetmek.

Hali vakti yerinde, saygın ve köklü bir ailenin babasının 60. doğum günü kutlanacak ve bunun onuruna bir şölen verilecektir. Baba, hanımefendi eş ve farklı şehirlerde yaşayan ailenin üç çocuğu şölene davetli şık giysili saygıdeğer konuklarıyla bir araya gelirler ve şölen başlar. Bu çok elit ortamda, uzun yemek masasında ilk konuşmayı ailenin büyük oğlu Christian yapar. Sakin bir ses tonuyla ve bilindik bir açılışla başlayan konuşma gittikçe ilginçleşir ve inanılmaz bir yöne doğru ilerler. Konuşma soğuk duş etkisi yapmıştır. Anne devreye girer ve sakin, korumacı bir üslupla Christian’dan bir özür konuşması yapmasını ister. Christian ikinci defa söz alır ve bu kez daha da şok edici bir konuşma yapar. Söyledikleri yenilir yutulur şeyler değildir. Bundan sonrası ise tam bir kaostur. Bu kaotik ortamda acımasız bir hesaplaşma başlar, birbirinden sert gerçekler suratlara çarptıkça kontrol kaybolur.

Film çok etkileyici, çok sarsıcı, çok çarpıcı. Bir an bile izlediklerinizden bakışlarınızı alamıyorsunuz, dikkatinizin bir an bile dağılmasına izin vermiyor, en başında sizi yakalıyor ve bir daha bırakmıyor. Bittikten sonra kendinizi ekrana boş boş bakarken bulabilirsiniz. Dayak yemiş hissine kapılabilirsiniz ve bunda çok haklı olacaksınız zira film baştan sona izleyiciye dayak atıyor.

O yere göğe sığdıramadığımız toplumsal değerlerin, o dokunmaya kıyamadığımız kutsal aile zırhının nasıl da delinebilir, hatta parçalanabilir olduğunu görmek içinize dokunacak.

Anlattıklarının hazmedilmesi son derece zor bir film Festen. Bir diğer hazmı zor yanı ise çekim özellikleri. Bu yönünü belki yadırgayabilirsiniz, belki de çekim kalitesini düşük bulabilirsiniz ama bu durum Hasibe’nin de sözünü ettiği “Dogma 95” prensipleri gereği bilerek ve özellikle sağlanmış bir durum.

Unutulmaz bir film bu, sıkıysa izlemeyin…
https://www.facebook.com/groups/285196264847327/permalink/462662700434015/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder